amaretto-disaronno-likörü

Amaretto Disaronno Likörü

4.5/5 - (17 votes)

Farklı bir tadı olan kehribar renkli İtalyan badem likörü Disaronno, tahıldan üretilmiş etil alkol – su karışımına, şeker, acı badem yağında bekletilmiş 17 çeşit baharat ve meyve ile karamel ilave edilerek üretilir. Alkol oranı %28’dir.

Disaronno, ilk olarak 1525 yılında, yoksul, hoş bir kadın tarafından “Tek Aşkım” dediği kişiye armağan olarak yapılmış ve o günden bu yana gizli tutulan reçetesiyle kendine has özelliklerini koruyabilmiş bir likördür. lakin altında koca bir hikaye yatar bu içkinin. Bu içkinin şişesi bile onlarca sanatçı tarafından değiştirilip düzenlenmiştir defalarca. Zaten içkisinin altında da büyük bir sanatçı olan Leonardo da vinci’nin ufak da olsa bir izi yatıyor. Bu likörün adı, Acı badem likörüdür. Hikayesini de acı ile özdeştirebiliriz.

Acı badem likörü hakkında vermemiz gereken bir kaç bilgi daha var tabi ki. Disaronno likörü, tek başına içildiğinde hoş bir tada sahip olmuyor ne yazık ki. İçerdiği yüksek aroma sayesinde bayıcı bir tada sahip oluyor ve bir kaç tane üst üste içildiğinde ciddi bir mide bulantısı yapabiliyor. Bu nedenle bu likörü, kokteyllerinizde ya da kahvenin yanında tercih edebilirsiniz. Fakat tek başına tüketmenizi tavsiye etmeyiz.

acı badem likörü
acı badem likörü

İçindekiler


Amaretto likörünün hikayesi


Maria Friaroto’nun Simonetta’nın Bademleri adlı eserinde amaretto’nun ortaya çıkışına sebep olan o devasa aşk hikayesini uzun uzun anlatmaktadır. Bu hikayeyi böyle usta bir yazardan alıntı yaparak size aktarmak bence en mantıklı olanıdır. Kitabını okumanızı şiddetle tavsiye ederim. Böyle etkileyici bir hikayeyi başarıyla ele aldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Hadi romanda ne var ona bakalım.



Romanda kısaca;

İtalya savaşları sırasında yaşanan muhteşem aşkı, harikulade şaheserler yaratan bir sanatçıyı ve amaretto’nun doğuşunu ele almaktadır.
Leonardo da vinci’nin gözde çırağı olan Bernardino Luini; Saronno şehrinin kilisesine yeni freskler çizmek için görevlendirilir. Bu görevini yerine getirme hedefi ile işe koyulan Bernardino, burada savaş sırasında kocasını kaybetmiş aynı zamanda tüm mal varlığını da yitirmiş soylu bir kadın olan Simonetta di Saronno ile karşılaşır. Bernardino bu kadının güzelliği karşısında adeta deliye döner. Hayatının en zor günlerini geçiren bu kadının güzelliğinden bir hayli etkilenen bernardino, Simonetta’nın yüzünü Saronno kilisesinin fresklerinde Meryem Ana’nın yüzü olarak kullanarak bu güzelliği ölümsüzleştirme kararı alır. Her geçen gün freskler belirginleşir ve sanatçı ile model arasında büyük bir aşk alevlenir.
Simonetta Luini’nin dehasına aşığı için bademlerin özünden yapılan bir içki yaratır ve ünlü amaretto di saronnu badem likörünü yaratmış olarak aşkına bu şekilde karşılık verir.
Bernardino’nun freskleri hızla biterken Simonetta’nın da içkisi son halini almaya başlar ve dini bir skandal yaşanmasına sebeb olur.
 


DISARONNO LIKORU OZELLIKLERI

disaronno ile ilgili görsel sonucuKategori:  Likör
ÇeşitAcı Badem yağı
Alkol oranı:  %28
Ülke:  İtalya
 
 
 
 

Likörün özelliklerine bakacak olursak

Likör son derece bayıcı fakat bir o kadar da hoş bir badem kokusuna sahip. Amaretto’nun kullanım yeri olarak kahvenin yanıdır diyebiliriz. 1 fincan sütsüz nescafe, espresso v.b. kahve çeşitlerinin yanında harika bir lezzet olarak yer almaktadır. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Bilirsiniz: Kahvenin yanında en iyi giden şey de bademdir. Tabi fındığı da unutmamalıyız. Likör acı badem likörüdür fakat tadı daha çok yumşak bir içime sahip gibi. Bu da onu çok ilginç kılan özelliklerinden sadece biri. Bu güzel likörün, bu güzel aşk dolu hikayesinin varlığı bile barlarda yerini alması için yeterliydi zaten. Bunun yanındayse kokteyllerin aromalandırma işini sırtında taşıdığını söyleyebiliriz.


Oku:   Konyak Nedir? Nasıl içilir?

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir