barda-kullanılan-terimler

Barda kullanılan terimler

Bir bara gittiğinizde belki de bir çok bilmediğiniz terim duyarsınız. Hayır barmenlerin kendileri arasında konuştuğu özel bir dili yok. Sadece temel birkaç terimi öğrenmeniz ilerde bara gittiğinizde size istediğiniz şeyi anlatmanız hem de daha bilgili görünmeniz için size yardımcı olacaktır. Eğer bar ve turizm işiyle uğraşıyorsanız muhtemelen tüm bunları biliyorsunuzdur.


HADİ BAŞLAYALIM!

SHAKE (ŞEYK) :  Herhangi bir kokteyl reçetesindeki içkileri 3-4 parça buz ilavesiyle birlikte, kokteyl hazırlamak için kullanılan Shaker ile 8 ile 10 saniye arasında bir süreyle çalkalama işlemidir. Bu işlem sırasında Shakerin içerisindeki her şey oldukça kolay karışır. Barmenler bir kokteyl hazırlarken, kokteylin hazır olduğunu shakerin etrafının silindikten sonra hemen tekrar buğu tutmasından anlarlar. Eğer buğu tutmuyorsa ya yeterince soğuk değildir ya da iyi karışmamıştır.

STIR(STÖR):  Belirli bir kokteyl reçetesine uyarak eklenen içkilerin bir mixing glass(karıştırma bardağı) içerisinde, buzlar da eklendikten sonra bar spoon(yaklaşık 30cm uzunluğundaki karıştırma kaşığı, bar kaşığı) yardımı ile karıştırılma işlemidir. Bu işlem genellikle asitli içecekler gibi, shaker içinde karıştırılamayacak(Asitli ve ya sıcak bir içeceği shakerde karıştırmaya çalışırsanız yaklaşık 4 saniye sonra shakerin ağzı patlayacaktır) içecekleri karıştırmanıza olanak sağlar. Stir işlemini yapmadan önce bardağı buz ile iyice soğutarak daha lezzetli bir kokteyl hazırlayabilirsiniz.

 BUILD(BİLD): İçeceklerin servis edileceği uygun bardaklara bir kaç parça buz ilavesiyle doldurularak servis edilme şeklidir. Bu durumlarda servis halinde bardağa karıştırıcıda konulabilir. Genellikle karıştımaya ihtiyaç olunmayan ya da kolay karışan içeceklerde kullanılan bir yöntemdir (örn. Votka-Enerji, Cuba Libre).

BLEND: İstenen içeceğin birkaç parça buzla birlikte elektrikli karıştırıcıda (blender) çalkalanıp bardağa süzülmeden doldurularak servis edilmesidir. Smoothie gibi içecekler bu yöntem ile yapılır.

Oku:   Neden daha fazla su tüketmeliyiz?

PEEL(PİİL): Limon,portakal gibi meyveleri en dış kabuklarının 2-3 cm.uzunluğunda soyularak kullanılması.

TWIST(TWİST): Peel edilmiş  kabukların bükülüp sıkılarak yağlı esanslarını bardaki içkiye sindirme işlemidir. Sıkılan kabuk içkinin içine de atılarak servis edilebilir.

ZEST: Narenciye kabuklarındaki yağlı esanstır.

SPIRAL(SPAYRIL): Bir meyve kabuğunun tamamının koparılmadan helezon şekilde soyulma işlemidir.

YOLK: Yumurta sarısı.

RYE: Çavdar (rye viski-çavdar viskisi)

SOUR: Ekşi,mayhoş. Kokteyllerde kullanılmak üzere hazırlanan Sour Souce en bilindik kullanım yeridir. Limon ya da lime suyu ile yapılır.

STOUT: Siyah bira

EGG WHITE: Yumurtanın ak kısmı

GINGER: Zencefil

GINGER ALE:  Zencefil gazozu. Muhteşem bir tada sahiptir. Oldukça aromatiktir. En iyi yapanlardan birisi Britviçtir.

DÖMI-SEC : Orta sek beyaz şarap

BARTENDER: Barmen-Barmaid (Barda, kokteyl ve içki hazırlayıp servis eden kişi).

BITTER: Acı

SOFT DRINK: Alkolsüz içecekler


SPARKLING WINE: Tabi ve suni köpüklü şaraplar için kullanılan bir terimdir.

MALT: Bira ve viski yapımında kullanılan arpanın çimlendirme  işleminden sonraki adı.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir