Bourbon Whiskey Hakkında bilinmesi gerekenler

Bourbon viski fermentasyona uğratılmış mısır, çavdar, buğday ya da malt arpasından veya malt çavdardan yapılan viski çeşitidir. Bourbon ezilmiş mısır, çavdar, buğday ve arpa karışımının (en az %51’i mısır olmak zorunda)damıtılması sonucu elde edilir.

Ayrıca bourbon viski, Amerika’nın bourbon eyaletinde üretilen bir viski çeşitidir. onu diğer viski türlerinden ayıran en önemli detay ise (Amerika kanunları gereği) içerdiği yüzde 51 mısır oranıdır. En bilindir çeşitleri; Bulliet bourbon ve Jim Beam dir.

%51 mısır olma zorunluluğunun nedeni Amerika kanunlarıdır. Amerika’da mısır üretimi fazla olduğu için bu şekilde değerlendirilmesi amacı ile bu kanun konmuştur.

İçindekiler

Servis biçimi

Viski bardağına 3 parmak konularak servisi yapılabilir. Ayrıca içine çok az miktarda su konularak aroması açığa çıkarılabilir. Buz ile de servis edilebilir.

 

Bourbon Sınıfına bakacak olursak Jim Beam en iyilerinden.

 

üretiliş şekline bakacak olursak;

1-Isıtılma Süreci

Tohum karışımı büyük oranda nişasta, bunun yanında az miktarda protein ve yağ da içermektedir. Tohumlardaki nişasta şekere dönüştürülmek üzere pişirilmektedir. Her tohum bu sürecin tamamlanabilmesi için farklı sicaklık ve süre istemektedir.

Pişirilme işlemi damıtılmış suyla (demir içermeyen) yapılmaktadır. Toplam pişirilmesi süresi yaklaşık yarım saattir. Karışım daha sonra fermantasyona bırakılır.

 

2-Fermantasyon

yüksek miktarda maya ile birlikte fermentera alınır. Maya karışımda bulunan şekeri,alkol ve karbondioksite dönüştürür. Bu süreç yaklaşık üç gün sürer. Bu süreç sonucunda oluşan alkol aslında biradır. Daha sonra karışıma damıtma işlemi uygulanır.

Tahılda kaynatma(çirişlendirme)süresi mısır, çavdar, arpa, buğday için farklı olup tipik bir burbon mashbill reçetesindeki mısır 1 saat 100 derecede pişirilir. Daha sonra ise arpa maltı ile 1-2 saat kadar mashing yapılır. Bu süreçten sonra maya konulur ve fermentasyon süreci başlatılır.
Fermentasyon burbon viskielrde 96 saat civarındadır ve genellikle 4-6 sürer. Örneğin Jack Daniel’s burbon olmasa bile 6 gün fermentasyonu olduğunu kendi sayfasında belirtmektedir.
İskoç malt viskileriyle Amerikan viskielrini karıştırmayın. Onlarda 48 saatte bile damıtılmaya geçilebiliyor…

Kaynak: whiskeydistiller.wordpress.com

 

Oku:   Frangelico (Fındık Likörü) Hakkında Herşey

3-Damıtma

Damıtma işlemi diğer Amerikan viskilerinin damıtılmasına benzer şekilde yapılır. Damıtma işlemi karışımın yaklaşık 200F’a kadar ısıtılmasıyla başlar. Karışım en altan kaynamaya başlar, sıvı gaz haline dönüşür ve yukarı çıkar. Oluşan bu gaz thumperadı verilen tanklara filtre edilir. Burada gaz tekrar sıvı hale gelir (yoğuşur). Yoğuşma sonucu oluşan sıvıya Low wine denir.[ Bu sıvı %45-65 oranında alkol içerir. Low wine tekrar yoğuşturma işlemine tabii tutulur ve içerik rafine edilir. Bu oluşan sıvıya daWhite dog denir.White Dog yaklaşık %50-58 oranında (hacim) alkol içerir. Daha sonra White Dog varillere olgunlaştırılmak üzere konur

 


4-Olgunlaşma Süreci

White Dog meşeden yapılma tahta varillerde bekletilir. Bourbon yapımında kullanılan variller yalnızca bir kez kullanılır.Aynı varilin ikinci kez kullanılarak Bourbon üretilmesi Bourbon üretimine kalite standartları getiren ABD’de yasaklanmıştır. Bourbon bu varillerde en az iki yıl beklemek zorundadır. Önceden belirlenen sürenin sonunda eğer Bourbon istenen şartları taşıyorsa daha sonra şişelenip satılmaya başlanır.


One Reply to “Bourbon Whiskey Hakkında bilinmesi gerekenler”

  1. Tahılda kaynatma(çirişlendirme)süresi mısır, çavdar, arpa, buğday için farklı olup tipik bir burbon mashbill reçetesindeki mısır 1 saat 100 derecede pişirilir. Daha sonra ise arpa maltı ile 1-2 saat kadar mashing yapılır. Bu süreçten sonra maya koyulru ve fermentasyon süreci başlatılır.
    Fermentasyon burbon viskielrde 96 saat civarındadır ve genellikle 4-6 sürer. Örneğin Jack Daniel’s burbon olmasa bile 6 gün fermentasyonu olduğunu kendi sayfasında belirtmektedir.
    İskoç malt viskileriyle Amerikan viskielrini karıştırmayın. Onlarda 48 saatte bile damıtılmaya geçilebiliyor…

    Ayrıntılı bilgi için: whiskeydistiller.wordpress.com

    Saygılarımla.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir