kahlua kahve likörü

Kahlua likörü nedir? Nelerde kullanılır?

Kahlua kahve aromalı likördür. Meksika’da 1936 yılında doğmuş bu içki, lansmanından 4 yıl kadar sonra yani 1940’ta Amerika’ya adım atmış ve tüm Dünya’ya “Ben Geldim” demiştir. Meksika’nın enfes kahve çekirdeklerinden yapılır. Üretim aşamasını birazdan aşağıda sıralayacağız elbette.  En bilindik shot kokteyllerden birisi olan B 52 de yerini sıkıca tutan ve en güzel kokteyl olmaya aday Black Rusian kokteylinde bulunan likördür.

 

Meksika’da 1936 yılında doğmuş bu içki, lansmanından 4 yıl kadar sonra yani 1940’ta Amerika’ya adım atmış ve tüm Dünya’ya “Ben Geldim” demiştir. Meksika’nın enfes kahve çekirdeklerinden yapılır. Üretim aşamasını birazdan aşağıda sıralayacağız elbette.  En bilindik shot kokteyllerden birisi olan B 52 de yerini sıkıca tutan ve en güzel kokteyl olmaya aday Black Rusian kokteylinde bulunan likördür.

 

Kahlua

kahlua ile ilgili görsel sonucu
Kategori:   Likör
Çeşit:   Kahve
Baz:   Rom
Alkol oranı:   %20
Doğum Yeri:   Meksika
Doğum Yılı:   1936

 


Kahlua’nın lezzetine yolculuk

Kahve içmeyi sevenlerin, tatlı içkilerden hoşlananların ve ayılırken sarhoş olma arayışında olanların likörüdür Kahlua. Ayılırken sarhoş olmadan kastım gerçek bir ayılma değil elbette. İçindeki kahve aroması sayesinde kendinizi ayılacak gibi hissedersiniz fakat bir süre sonra nasıl sarhoş olduğunuzu farkedersiniz. Bunun sebebi şeker oranının yüksek olması ve dolayısı ile kana hızlı karışıp daha çabuk sarhoş etmesidir elbette.


 

Kahlua’nın üretim aşamaları

1- Yetiştirme

kahlua kahve çekirdekleri ile ilgili görsel sonucu

1 şişe kahlua’yı üretmek 7 yıl sürer diyor kahlua firması. Peki ama neden? Aşağıda tek tek açıkladık. Öncelikle kahve çekirdekleri 6 yıl kadar yetişmesinin beklendiği biliniyor. Bunu bize kahlua firmasının sahibi güneşte yetişme süresine kıyasla  gölgede yetişmesinin geç yetişmesine sebep olduğunu söylüyor.

Oku:   İçki Çeşitleri Nelerdir? İçecekler Kaça Ayrılır?

2-Hasat

coffe çekirdek ile ilgili görsel sonucu

6 yılın sonunda yetişen kiraza benzeyen kahve çekirdekleri birer birer toplanarak üretimin bir sonraki aşamasına hazır hale getirilir. Hasat yapılırken ise kahve çekirdeklerine azami özen gösterilir.

3-Kurutma ve dinlendirme

coffe çekirdek ile ilgili görsel sonucu

Toplanan kahve çekirdekleri artık kurutulup dinlendirilmeye başlanır. Dinlendirme işi büyük bir torba içinde yapılır. Bu işlemde kahvenin yetişme süresi gibi uzundur. Yaklaşık 6 ay.

4- Damıtma

coffe çekirdek ile ilgili görsel sonucu

Sonunda dinlenme süresi biten kahve çekildekleri bekleyedururken şeker kamışı kullanılarak rom üretilir.

5- karıştırma

coffee ile ilgili görsel sonucu

En sonuncu işlem olan bu işlemde rom ve kahve çekirdekleri bir araya getirilir ve 4 hafta bekletilirler. Bu işlem viski üretimindeki ” Evlenme Süresi ” denen işleme benzemektedir.


Ve sonunda 7 yıllık üretimi biten kahlua likörü şişelere doldurularak mühürlenip likörseverler için satılmak üzere kutulanmaya başlar. Ve bu uzun yolculuk ta burada biter.

Kahlua şişesinin tasarımı

Öncelikle söylemek gerekir ki çok çekişli şişe tasarımlarına sahip bir likördür kendileri. Klasik siyah bir teneke kapağa sahip olan şişenin üzerinde kapağın hemen altında ilk üretiminin yapıldığı tarih yani 1936  yer alıyor. Hemen altında ülkemizde sıkça gördüğümüz İMPORTED yani İTHAL yazısını bir mühür gibi vurulmuş şekilde görüyoruz. Şişe oval ve yumuşak kesim bir yapıya sahip. Ön etiketini inceleyecek olursak Arapça harfleri de hafifçe andıran bir font kullanılarak yazılmış bir kahlua yazısı ve hemen altında yazan COFFEE LIQUEUR yazısını görüyoruz. Arkaplan resmi olarak bir yol ve etrafında kızıl ahşap tonunda evler süslüyor. Genel olarak bakıldığında şişe tasarımı gayet hoş ve göze uygun halde.

One Reply to “Kahlua likörü nedir? Nelerde kullanılır?”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir