Kırmızı Şarap Yapımı

6 Adımda Kırmızı Şarap Yapımı Hakkında Her Şey 2019

4.9/5 - (8 votes)

Kırmızı şarap yapımı hakkında merak ettikleriniz varsa bu makale tam size göre! Hem Kırmızı şarap yapımı hakkında bilgiler bulabilecek hem de kırmızı şarap nasıl yapılır sorusunun cevabını öğreneceksiniz.

Sitemizde şarabı genel olarak evde yapım şeklini anlatmaya çalıştık.Bunun nedeni daha kolay örnekler vererek daha akılda kalıcı olmasını sağlamak. Şarap yapımı bir Anadolu geleneğidir ve yıllardır vardır. Kanunlar çerçevesinde yılda 350 litre ile sınırlandırılmış olup kişisel tüketim amaçlıdır. Evde yapımı şarap ticarete uygun ve yasal olmayıp etik de değildir.

Kırmızı şarabın yapımını sizi sıkmamak adına en sona bıraktım ve  aşağıda adım adım yazdım, bu şekilde yapımına göz atabilir ve daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

İçindekiler


Kırmızı Şarap Yapımı İçin Kullanılacak Araçlar

  • Gıdaya uygun kova
  • Cam Damacana
  • Hidrometre
  • Vinometre
  • Hava Kilidi
  • Akvaryum Hortumu
  • Tülbent
  • Termometre
  • Steril eldiven

Kırmızı Şarap Yapımı İçin Kullanılacak Malzemeler

  • 20 litre şarap elde etmek için 40 kg. şaraplık kırmızı üzüm
  • Şarap Mayası
  • Maya Gıdası
  • Dezenfektasyon için Sodyum Metabisülfit
  • Şarap için Potasyum Metabisülfit

Hadi Kırmızı Şarap Yapımı na başlayalım!

1. Adım: Hazırlık

Öncelikle kullanacağımız tüm araçlar ve ellerimiz dezenfekte edilmelidir. Toplanan üzümler fazla bekletilmeden eve getirilmelidir ve Taneleri ayrılmalıdır. Steril eldiven takılmış elle taneler patlatılır veya uygun bir düzenek ile taneler patlatılır. Bu işlemi yaparken Şaraba buruk, acı bir tat veren çekirdeklerin kırılmamasına özen gösterilmelidir.  Cibre denilen bu patlatılmış üzüm tanelerinden çıkan su ve üzümün kabuk gibi diğer kısımlarından oluşan karışım bir kova içerisinde toplanır.

2. Adım: Şeker Oranı Ölçümü

Kırmızı Şarap Yapımı
Kırmızı Şarap Yapımı

3. Adım: Mayalama

Kovanın üstünde en az dört parmaklık bir boşluk bırakılıp tülbent ile üzeri örtülür. Günde iki kez karıştırılarak 24 saat sonra mayalanır.  Maya aktif olduğunda cibre içindeki posalar yukarıda birikerek kapak oluştururlar. Bu kapağın uzun süre susuz kalması küflenmesine neden olduğundan günde iki kez kırılarak alttaki şıra ile ıslatılmalıdır.

4. Adım: Tekrar Hidrometre İle Ölçme

Yaklaşık 10 gün sonra tekrar hidrometre ile ölçüm yapılarak 1020 seviyelerine geldiğinde cibredeki posalar tülbent yardımı ile süzülmek suretiyle şıradan ayrılır. Kendi kendine süzülmesi bittikten sonra posalarda kalan şıradan azami yararlanmak gerekir. Bunun için derince bir kap veya kovanın üzerine tülbent serilir. Tülbendin üzerine bir kevgir konur. Kevgirin üzerine bir miktar cibre alındıktan sonra steril eldiven giyilmiş elle, avuçlanarak sıkılan posalar dışarı alınır. Kalan şıra damacana/kavanozlara alınarak hava kilidi takılır. 

5. Adım: Damacanaya doldurma

Süzülerek ve posaların sıkılması ile çıkan şıralar birbirine karıştırılmadan ayrı ayrı kaplarda fermantasyona devam ettirilir. Farklı ebatlarda damacanalar kullanmak yerinde olur. Damacana şarabın havaya olan ihtiyacından dolayı omuz hizasına kadar doldurulmalıdır. Daha önce kovada köpürme şeklinde görülen fermantasyon hava kilidi takılması ile gözle görülür gaz çıkışı şeklinde izlenebilir. Damacanada gözlenen sirkülasyon bunun başka bir belirtisidir. Bu aşamada damacananın dibinde biriken tortuları fazla bekletmeden oluşum aşamasındaki şaraptan ayırmak gerekir. Bunun için; akvaryum hortumunu yardımı ile sifon yapılarak hortumu altta biriken tortuya daldırmadan şarap başka bir damacanaya aktarılır. Bu aktarma her tortu birikiminde tekrarlanır. Bu şekilde şarap berrak bir hal alır.

6. Adım: SON

Gaz çıkışı bittiğinde hidrometre ile ölçüm yapılarak şekerin sıfırlandığı saptanır. Vinometre ile ölçüm yapılarak alkol oranının öngörülen düzeyde olup olmadığına bakılıp fermantasyonun sonuçlandığı teyit edilir. Damacanadaki seviye küçük kaptaki şaraplarla veya daha önce yaptığınız aynı cins şarapla takviye yapılarak boyun hizasına gelecek şekilde doldurulur. Bu şekilde dinlenmeye alınan şarapta bulunan tartarik asit +4 ila -5 derece aralığı bir ısıda 1 hafta süre ile bekletilirse tartarik asit kristalize olarak dibe tortu olarak çöker ve şarabınız daha yumuşak bir içime kavuşur. Şarap ancak bir sonraki üzüm sezonunda kendi kimliğine gelmeye başlar.

Oku:   Kırmızı Şarap Sağlıklı Mıdır? Şarap Gerçekten Kalbe İyi Gelir Mi?

Ekşi Şeyler’den benzeri bir içeriği okuyabilirsiniz

şarap nasıl yapılır, şarap malzemeleri, şarap yapım kiti, şarap yapım malzemeleri, şarap mayası, şarap çeşitleri, şarap markaları


Alkol tüketimi insan sağlığı açısından zararlıdır. İçki tüketiminizi yasalara uygun bir şekilde tüketebileceğinizi unutmayın. 18 Yaşın altındakilerin alkollü içecek satın almaları ve tüketmeleri kesinlikle yasaktır!
logo
Bar Sokağı
İçkiler Hakkında Bilimsel Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir