Kışın kolay hastalananlar, özellikle soğuk algınlığı gibi hastalıkları yakından tanırlar. Soğuk algınlığı, tüm haftanızı berbat geçirmenize neden olabilecek, boğazınızı, midenizi etkileyen sık sık hapşırmanıza, öksürmenize neden olan bir hastalıktır. Bu hastalıktan korunmanın, soğuk algınlığına yakalandığınızda ise iyileşmenizin çok kolay bir yolu var.
İçindekiler
Soğuk algınlığı Ne Zaman Olur?
Soğuk algınlığı, sanıldığının aksine sıklıkla kış mevsiminde baş göstermezler. Kışın hava her ne kadar dondurucu bir soğuğa da sahip olsa, soğuk algınlığının en sık yaşandığı dönem, bahar dönemidir. Soğuk algınlığı için pek çok şey söylemek mümkün olsa da özellikle bahar döneminde dipleri bulan bağışıklık sistemimizin, soğuk algınlığına yakalanmamıza sebep olan başlıca etken olduğu biliniyor.
Soğuk algınlığı, yaz mevsiminin artık etkilerini tamamen bitirdiği, sonbahar ortaları gibi ortaya çıkıyor. Bu yüzden özellikle sonbahar döneminde bağışıklık sisteminizi yüksek tutmaya, kendinizi soğuktan korumaya ve mümkün olduğunca hastalardan uzak durmaya dikkat etmelisiniz. Unutmayın ki kışın yaşanan hastalıkların pek çoğu bulaşıcıdır.

Soğuk algınlığı Kendi Kendine Geçer Mi?
Soğuk algınlığı için pek çok farklı tedavi yöntemi olsa da akıllardaki bir diğer önemli soru, soğuk algınlığının kendi kendine geçip geçmeyeceği ile ilgilidir. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, bu hastalık kendi kendine geçer. Fakat ne kadar sürede geçer? Ne kadar açılı bir süreç yaşatır ve ne kadar hasar bırakır? Bunları da düşünmek gerekir.
Bu nedenle hastalığın kendi kendine geçmesini beklemek sanıldığı kadar sağlıklı olmayabilir. Bu tür hastalıklar bağışıklık sisteminizi iyice zora sokar. Bunun sonucunda ise olumsuz sonuçlara ve kalıcı hasarlara yol açabilir. Bu nedenle ilk iş, hastalığınızı bir an önce iyileştirmeye çalışmak olmalıdır.
Eğer kendi kendine geçmesini beklerseniz, soğuk algınlığının geçmesi yaklaşık 1 ayı bulabilmektedir. Hatta öksürük gibi etkileri, vücudunuzda kalmaya devam edebilir. Bu da hastalığın, vücuttan atılmasının bir aydan daha uzun bir süre olabileceği anlamına gelebilir.

Soğuk algınlığı İçin Bitki Çayının Önemi
Bu hastalık söz konusu olduğunda ilaçlar bile çaresiz kalıyor. Özellikle hızlı bir iyileşme süreci istiyorsanız tercihinizi ilaçlardan yana değil bitki çaylarından yana yapmalısınız. Bol bol sıcak bitki çayı içmeniz, soğuk algınlığına yakalanma ihtimalinizi düşürecek, hastaysanız da bir an önce iyileştirecektir.
Bu yazının devamında soğuk algınlığı için 3 farklı bitki çayı karışımını göreceksiniz. Bu 3 farklı, iksir niteliğindeki bitki çayı karışımını içerek, kendinizi tahmin ettiğinizden çok daha hızlı bir şekilde iyileşmiş bulacaksınız.
1.Papatya, Elma
Soğuk algınlığı için papatya çayı içmek, ilk başta akıllara gelmese de büyük etkilere sahip. Özellikle de boğazınızı yumuşatacak, içinizi ısıtacak bir şeyler arıyorsanız, papatya çayı, muhteşem bir seçenek olabilir. Papatya ve elma çaylarını birleştirerek büyük bir fincanda bitki çayınızı hazırlayın. Ardından afiyetle için.
Papatya, elma karışı, etkisi çok fazla yüksek olmasa da hastalığı yatıştırmaya, ilerlemesini durdurmaya en yararlı etkileri gösteren içeceklerdir. Bu nedenle ilk evrede papatya-elma çayı içmek en akıllıca olanı olacaktır.
2.Adaçayı
Hastalık ile birlikte öksürük problemi de baş gösterir. Bu tür durumlarda yapmanız gereken en önemli şey işe, boğazınızı iyileştirmek ile başlamak olacaktır. Boğazınızı iyileştirebilmenizin en kolay yolu ise günde 2 fincan kadar ada çayı içmektir. Unutmamanız gereken bir nokta var. O da adaçayını gereğinden fazla içmemeniz gerekliliğidir. Ada çayı, günde 2 taneden fazla içildiğinde çeşitli sorunlara sebep olabiliyor. Sık adaçayı tüketiminin en bilindik yan etkisi ise kısırlık olarak biliniyor.
3.Ballı Ihlamur – Ballı Zencefil
İçilebilecek en lezzetli hem de en faydalı içeceklerden iki si de ballı ıhlamur ve ballı zencefildir. Bu iki çayı bir arada değerlendirmek, içerikleri benzer olduğu için pek de yanlış olmaz. Özellikle öksürük sorunları yaşıyorsanız ballı zencefil size bir şifa niteliğinde olacaktır. Ballı zencefil, boğazınızı yumuşatma konusunda oldukça etili bir çaydır. Günde 2 fincan içerek en kısa sürede öksürüğünüzü kestirebilirsiniz.
Ballı ıhlamur ise özellikle soğul algınlığı gibi hastalıklar ile mücadele etmeniz konusunda size en çok desteği dokunacak içeceklerden birisidir. Bal ve ıhlamurun muhteşem uyum, sizi büyüleyecek ve içtikçe içmek isteyeceksiniz.

Soğuk algınlığı İçin Sadece Bitki Çayı Yeterli Mi?
Soğuk algınlığı için sadece bitki çayının yeterli olduğunu savunmak ne kadar doğru olur? Bu, tamamen hastalığın süreciyle ilgili bir cevap bulabilir. Eğer soğuk algınlığınız henüz ilk aşamalarındaysa, sadece bitki çayı içerek yatıştırabilir ya da iyileştirebilirsiniz.
Eğer hastalığınız uzun bir süredir devam ediyorsa, bitki çayları ile kendinizi yormak yerine direkt bir hastaneye giderek doktora görünmeniz en doğrusu olacaktır. Böylece hastalığınızın zorluklarını daha fazla çekmenize gerek kalmaz. Ayrıca uzun süren hastalıklar, genellikle zor geçerler. Bu yüzden evde kendi kendine geçmesini beklemek hem çok sağlıksız hem de çok yorucu bir süreçtir. Kendinizi bu kadar yormak yerine daha hastaneye gitmek kimi zaman daha mantıklıdır diyerek hatırlatmak doğru olacaktır.