Türkiye’de içki kültürü neden yok?

Türkiye ne yazık ki alkol tüketiminin yüksek olduğu ülkeler arasında. Ne yazık ki diyoruz çünkü alkol insan sağlığı açısından ve toplumsal huzur açısından pek de güzel bir şey değildir.  Rusya, Amerika kadar olmasa da alkol tüketimi ciddi bir oranda olan ülkemizde neden içki kültürünü bilen çok az insan var? Evet. İçki kültürü dediğimiz şey aslında alkol kullanmaktan oluşmuyor. İçkilerin nasıl üretildiği, içkilerin tarihi, üretim şekilleri, kullanılan bitkileri, meyveleri bilmeyi kapsayan şeye içki kültürü diyoruz. Ne yazık ki çoğu insan içkileri öylece sarhoş olmak için içiyor sadece. Bu çok yanlıştır. Çünkü ortalama bir viskinin bile ciddi bir tarihi ve oldukça hoş üretiliş yöntemleri vardır. Karamelize edilişinden tutun, damıtılmasına. Aromalarının ne zaman ve nasıl koşullarda eklendiğine dair bir çok detay. İnce bir işçilik.

Türkiye'de içki kültürü


İçki kültürü dediğimiz şey neyi kapsıyor?

İçki kültürü,

  • İçkilerde kullanılan meyve, bitki, baharatları
  • Damıtma ve fermantasyon işlemlerini
  • İçkilerin nasıl ve hangi bardakta içilmesi gerektiğini
  • İçerken nelere dikkat etmemiz gerektiğini
  • Sarhoşluk eşiğini ve bünyelere göre dağılışını

Bilmeyi ve bunları anlamayı amaçlar.

İçkilerde kullanılan meyve, bitki ve baharatlar

Her içki çeşidinin kendine has meyve ve bitkilerden üretildiğini duymuşsunuzdur. Şarapların üzümlerden, viskilerin tahıllardan, likörlerin aromalarına uygun meyvelerden üretilmesi de buna bir örnek. Örnek verecek olursak; viskiler, çoğunlukla arpa, buğday ya da mısır, rengi için karamel, aromalandırıcı olarak çoğunlukla bal içerirler. Buna en güzel örnek ise Jack Daniel’s in  Single Barrel çeşitidir. Yoğun aroması ve insanı içerken rahatsız etmeyecek ama hızlıca da dengesini sarsacak kadar yüksek alkol oranıyla gerçek bir viski!

Oku:   4. Kuzey Kıbrıs Bartender Kokteyl Yarışması

İçkilerin nasıl ve hangi bardakta içilmesi gerektiği

Konyak, içki kültürü konusunda bizim için bir ansiklopedi niteliğindedir. Yoğun aroması ve hafif aromasının yanı sıra yüksek alkol oranı… konyak ne kadar kaliteli olursa olsun aromalarından en iyi faydalanmanın yolu, onu doğru tüketmektir. Peki nasıl? Şöyle ki konyak bardağı tombul ve avuç içine oturan bir yapıya sahiptir. İçerken Konyağı avucumuzun içinde adeta ısıtırız ve böylece aromalarının daha çabuk açığa çıkmasını sağlarız. Konyak kesinlikle soğuk içilmemesi gereken bir içkidir. Yaz aylarının baş tacı olamayacak olan bu içki türü, kışın içinizi bir anda ısıtabilecek yüksek alkol oranıyla bir mucize gibi.

İçerken nelere dikkat edilmesi gerektiği


Aslında bu bir uzmanlık alanı. Örneğin bir viskiyi içerken aromalarını hissetmeden içerseniz bu sizin tarafınızdan o viskiye uğrayan bir vahşettir. Çünkü içeriğindeki o aromaları hissederek içmelisiniz. Böylece aromaların gerçekten farkına varacaksınız. Özellikle içerken aromaları arayınız. Böylece içkilerden alacağınız keyfi kat kat arttıracaksınız.

Şarap tarihi

Sarhoşluk eşiği ve bünyelere göre değişimi

Hani derler ya “ ya ben öküz gibi içiyorum bir şey olmuyor “ diye. Bu aslında doğru olabiliyor. Sarhoşluk dediğimiz şey, bünyemizin alkole yenik düşerek dengeden çıkmasıdır aslında. Bu eşik oldukça değişken olabiliyor. Bazıları 5 birayla sarhoş olabilirken, bazıları ise 1 şişe viskiyle dahi sağlam kalabilir. Bu tamamen bünye ile ilgili bir olaydır. Bu yüzden kendinizden pay biçerek insanlara bu seni sarhoş etmez ya!” demeniz çok yanlış olacaktır.


Tüm bu bilgiler aslında içki kültürünün yalnızca temelidir. Araştırmayı seven bir insansanız sitemizde içki kültürü hakkında bir sürü içerik bulabilirsiniz. Votka neyden yapılır? Viski nasıl üretilir… tüm bunlar içki kültürünü bilmenin basamaklarıdır. Alkol kullanın demiyoruz. Öğrenin diyoruz! Çünkü bu bilgiler insanlığın varoluşundan itibaren üretilen içkinin ne olduğudur. Hem kültürel açıdan, hem sosyal bilgi açısından size yarar sağlayabilecek şeylerdir.

One Reply to “Türkiye’de içki kültürü neden yok?”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir